Piedzīvot dzīvi | Nava Yoga

Piedzīvot dzīvi

01.02.2018

Gaismas apžilbināta sēdēju pretī sievietei, kuras acu skatiens pauda vēl neredzētu mieru un prieku. Viņa bija tērpusies baltā un ap galvu tai vijās balta šalle. Baltā krāsa manī izraisīja bijību. Katrā ziņā sajutu, kā viņas būtība pārņem manējo. Dzirkstošais smaids mani apbūra. “Praktizējot kundalini jogu garīgās attīstības procesi ievērojami paātrinās,” norādīja sieviete. Viņas vārds ir Kristīna Začesta un viņa pasniedz kundalini jogas nodarbības “Labo sajūtu laboratorijā” un nodarbojas ar meditatīvo dziedināšanu. Viņas gaišums bija tas, kas mani uzrunāja, tāpēc gribēju uzzināt, ko vairāk par viņu un kundalini jogu, kuru viņa praktizē jau vairāk kā četrus gadus.

Autors: Signija Linde

Kristīna, pastāsti nedaudz par sevi, kas tu esi?

Mans vārds ir Kristīna un mans garīgais vārds ir Keval Dharam Kaur. Kundalini jogas filozofijā vārda beigās, lai noteiktu dzimumu tiek pievienots viens vai otrs vārds, proti, “Kaur” pievieno sievietēm, “Singh” lieto vīriešu kārtas pārstāvji. Bet, ja man sevi jāraksturo, ar konkrētākām lietām, tad esmu kundalini jogas pasniedzēja. Nodarbojos ar meditatīvo dziedināšanu. Esmu mamma, man ir dēls.

Kāpēc izvelējies tieši kundalini jogu?

No sākuma nodarbojos ar hatha jogu. Man ļoti patika, biju sajūsmā. Jutu jogas prakses ietekmi uz savu ķermeni, domām. Praktizējot kundalini jogu, garīgās attīstības procesi paātrinās. Esam spējīgi paveikt visu daudz ātrāk. Kundalini joga ir piemērota šim, Ūdensvīra, laikmetam, kurā šobrīd dzīvojam. Viss notiek daudz ātrāk. Mums ir pieejams daudz vairāk informācijas nekā jebkurā citā laikmetā. Tāpēc “uz savas ādas” vēlējos izjust kundalini jogas efektu. Sākot praktizēt kundalini jogu, sapratu, ka tā patiešām ir, attīstības procesi visos līmeņos paātrinājās.

Domāju, ka neesmu vienīgā, kurai kundalini joga šķiet kaut kas pavisam svešs, vai varētu padalīties ar informāciju par to, kas īsti ir kundalini joga, ko mēs daram šajā jogas praksē?

Kundalini joga sastāv no elpošanas, jogas asanām, dinamiskas kustības, meditācijas un mantru dziedāšanas. Principā kundalini joga sevī ietver visus “rīkus”, ja tā varam teikt, ar kuru palīdzību varam iedarboties uz fizisko ķermeni, mācoties to pārvaldīt. Pildot asanas varam skaitīt mantru “Sat Nam”, kas nozīmē “Es esmu Patiesība”. Apzinoties to, ka es neesmu tikai mans fiziskais ķermenis, esmu daļiņa Dieva, garīga būtne, kura piedzīvo pasauli fiziskā ķermenī. Ja to apzinamies, tad varam dzīvot ar pilnu krūti.

Iepriekš minēji, ka sākot nodarboties ar kundalini jogu procesi paātrinās, kā tieši tu to izjuti?

Sākot praktizēt kundalini jogu sevī sajutu ieplūstam dzīves sparu, dzīves prieku. Man gribējās dzīvot. Iegūt apgaismību, sēžot un meditējot alā ir ļoti viegli, jo tad mūs neviens netraucē, esam vieni. Bet viss ir tieši pretēji. Joga sākas tad, kad nokāpjam no paklājiņa. Brīžos, kad esam sabiedrībā. Kā mēs izturamies pret mūsu līdzcilvēkiem? Vai  esam izpalīdzīgi, laipni viens pret otru? Viss sākas mūsu ģimenē, kad aizejam mājās. Ja uz paklājiņa esi mierīgs un aizejot mājās sāc uz visiem kliegt, tad tā nav joga. Tikai dzīvojot sabiedrībā varam redzēt kā un vai joga ir mūs ietekmējusi. Kundalini nozīmē apzinātība. Kundalini joga ir apzinātības joga.

Katram no mums ir savi enerģētiskie bloki un sabiezējumi, vai praktizējot kundalini jogu mēs šos blokus varam neitralizēt?

Jā, pilnīgi noteikti. Katra kustība, asana, krija ir domāta konkrētai, ķermenī esošajai sistēmai, taču iedarbojoties uz vienu sistēmu tiek aktivizētas arī pārējās, jo viss ir saistīts.

Ticu, ka viss ir saistīts. Citādāk nevarētu būt. Vai vari pastāstīt, ko vairāk par mūsu ķermenī esošajām sistēmām?

Sirds rajonā esošais aizkrūts dziedzeris regulē mūsu imunitāti un tas ir zinātniski pierādīts. Ja paliekam bēdīgi, saskumstam vai mums ir kādas sirdssāpes, tas ietekmē mūsu Sirds centru. Tāpēc bieži šādos brīžos cilvēki mēdz saslimt. Vēl ir vērts pievērst uzmanību savai gremošanas sistēmai. Tās ir mūsu otrās smadzenes. Visvairāk nervu savienojumu atrodas mūsu vederā, tāpēc no sirds ieteiktu visiem apsvērt - kāds ir mans uzturs? Vajag rūpēties par savu ķermeni, tās ir mūsu dvēseles mājas.

Kā tu sajuti to, ka vari dziedināt?

Dziedināt var jebkurš. Ir dažādas tehnikas, kā to paveikt, bet jogas meditatīvā dziedināšana ir saistīta ar dziļu meditāciju. Ieiejot dziļā meditācijā, izveidojas dziedinoša telpa, kurā atrodas arī otrs cilvēks. Patiesībā cilvēks pašdziedinās. Nav tā, ka es personīgi kādu dziedinu. Sēžu tā, kā man jāsēž un daru to, kas man jādara, kā skolotājs man to ir mācījis; es esmu tikai instruments. Nevis es dziedinu, bet dziedina Dievs, kas ir cilvēkā. Katrā no mums mīt Dievišķais spēks un viss notiek ar Dieva svētību.

Tik ilgi praktizējot kundalini jogu un dziļas meditācijas noteikti esi pieredzejusi kaut ko īpašu, sajūtu līmenī.

Sajūtu, ka viss ir viens. Manis nav, bet tai pašā laikā es esmu viss. Izjūtu visaptverošu svētlaimes un vienotības sajūtu. Mums vajadzētu nevis dalīties grupās, bet gan sajust un izprast to, ka mēs visi esam viens. Nākam no viena avota, kas saglabājies katrā no mums. Nekā cita jau nav. Radītājs nevar būt atdalīts no tā, ko ir radījis. Katrā ziņā šo sajūtu ieguvu tad, kad sāku mācīties dziļo meditāciju. Esmu sapratusi to, ka pie šīs sajūtas nevajag pieķerties un gaidīt, kad es to sajutīšu katrā no meditācijas reizēm. Katra meditācija ir īpaša un unikāla.

Kāpēc kundalini jogas praktizētaji, pasniedzēji ģērbjās baltā un apsedz sev galvu?

Baltā krāsa sevī ietver visas krāsas. Baltā krāsa paplašina auru. Kundalini jogā strādājam ne tikai ar fizisko ķermeni, bet lielākoties ar mūsu enerģētisko ķermeni un baltā krāsa iedarbojas uz smalkajiem ķermeņiem. Pati jūtu baltās krāsas ietekmi uz sevi. Arī ikdienā sāku nēsāt gaišākas drēbes. Galvas sega tiek vilkta dažādu iemeslu dēļ. Tā kalpo, lai meditācija būtu spēcīgāka. Kundalini jogā uzskata, ka mati ir dzīvi, tās ir kā antēnas. Mati tiek īpaši saņemti un apsegti, lai neitralizētu magnētisko lauku. Šī paša iemesla dēļ Kundalini jogā matus iesaka negriezt.

Joga, zināmā mērā no cilvēka prasa disciplīnu.

Galvenais, lai tas, ko darām sagādā mums prieku. Es daru to, jo mani tas dara priecīgu. Ja darām kaut ko tāpēc, ka man kāds teica, ka tā vajag darīt, tad tā ir organisma mocīšana. Jānonāk līdz tādam dvēseles stāvoklim, kad ar sirdi jūtam, ka tā ir mūsu lieta. Pašam sevi apmānīt ir grūti, mēs jau jūtam, ja darām to, kas mums nepatīk. Tas ir iztukšojoši.

Ko jūs ieteiktu cilvēkiem, kuri ikdienā vēlās pietuvoties savam augstākajam es?

Meditēt, apzinoties sevi. Dziļi elpot. Praktizēt pateicību katru dienu. Regulāri rakstīt pateicības dienasgrāmatu. Noteikti pievērst uzmanību tam, ko ēdam. Uzturā lietot daudz svaigus produktus. Katru dienu kustēties. Tā var būt joga, tā var būt pastaiga, bet katrā ziņā būt aktīvam. Atcerēties to, ka vajag atslābināties un labi izgulēties, ejot gulēt pirms desmitiem, jo no desmitiem līdz divpadsimtiem atjaunojas mūsu sirds asinsvadu un nervu sistēmas.

Kundalini jogas nodarbības notiek katru pirmdienu no plkst. 10:00 līdz 11:00 un katru ceturtdienu no plkst. 17:30 līdz 19:00.

 

Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanas noteikumiem
Piekrītu